Larm – typ av larm eller inte larm
Denna fråga har diskuterats många gånger och det finns nästan lika många – olika åsikter. Lönar det sig att ha ett villalarm? Blir tjuvarna avskräckta om de ser larmdekaler på huset?
Skall man ha trådbundet larm eller trådlöst? Vilka är för- resp. nackdelarna
Skall man ha ett larm som är kopplat till larmcentral eller ett eget larm som kontaktar grannarna istället?
Dessa och liknande frågor tänkte jag belysa lite närmare här
Lönar det sig med villalarm
-
Behövs larm – lönar det sig att investera i ett villalarm – blir tjuvarna verkligen avskräckta av larmdekaler?
Det råder delade meningar om hur avskräckande larm egentligen är – men det beror dels på hur gammalt larmet är, vilken typ av larm osv. Men om flertalet av grannarna har larm men ditt huset INTE har det – vilket hus väljer tjuven helst då…
SVAR: Försäkringsbolagen ställer sig lite tveksamma till hur stor nytta man egentligen har av larm och de ger inga större rabatter eller inga alls – pga detta.
Enligt Råd & Rön 2011 larm ger falsk trygghet så ger bl.a. de här svaren:
Branschorganisationen Swelarm har statistik som visar att olarmade villor löper tre gånger så stor risk som larmade att drabbas av inbrott.Andra undersökningar visar det motsatta. När försäkringsbolaget If jämförde inbrottsstatistiken över de bostäder de har försäkrat märkte de ingen skillnad på olarmade och larmade bostäder.Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi vid Stockholms Universitet, är inte imponerad av de studier som gjorts.– Jag har inte sett någon vetenskapligt hållbar studie som visar att larm verkligen förhindrar inbrott, säger han.Fredrik Gårdare är operativ chef för länsbostadsinsatsen på Polisen i Stockholms län, och han säger att det sker inbrott även i larmade bostäder. -
Är det bra med villalarm?
SVAR: Ja – under förutsättning att man har gjort allt annat. Om man bara förlitar sig på larm och har ett svagt skalskydd så vill jag påstå att det inte har någon större effekt.
Har man däremot gjort de andra åtgärderna kan man toppa med ett larm – säger bl.a. Lennart Levander som arbetar med förebyggande verksamhet vid Stockholmspolisen. -
Vilken avskräckande effekt har larmdekalerna och hur tänker tjuven?
SVAR: En del inbrottstjuvar undviker larm, en del tar sig in utan att larmet löses ut eller saboterar larmet, medan andra inte bryr sig alls; de vet att de hinner göra inbrott ändå, säger han.
De mest kända villalarmen har en del mer professionella ligor lärt sig hur man stör ut eller snabbt inaktiverar – på samma sätt som billarm.
Om det då finns larmskyltar för ett sådant larm – även om det skulle tillhöra marknadens bästa – så får ju tjuven veta vilket larm som finns och kan då ibland störa ut eller ta sig förbi det.
Speciellt trådlösa villalarm och speciellt de lite äldre som går på 433Mhz är ganska lätta att störa ut, de nyare som går på 866Mxzh och som kan kommunicera BÅDE över bredband OCH GSM – är svårare.
En del kriminella har sagt att de ser bostäder med mycket skydd i form av säkerhetsdörrar och larm som ett tecken på att det finns värdesaker, säger Fredrik Gårdare, operativ chef för länsbostadsinsatsen på Polisen i Stockholms län.
TIPS: Ett förslag som någon kommit med är – att man skulle kunna ha larmdekaler från något av de mer kända larmen men i själva verket ha ett helt annat larm – då lurar man tjuven att försöka störa ut larmet – men på kanske fel sätt. (Men det fungerar nog inte så bra i praktiken, dels så är larmdekalerna larmbolagets egendom och måste avlägsnas om man säger upp larmavtalet och de går inte att skaffa enbart larmdekaler. Om det handlar om att störa ut den trådlösa kommunikationen så spelar det inte så stor roll vilket fabrikat – dock kan det skilja beroende på om larmet kommunicerar över 433MhZ eller 866Mhz. -
Vad är det för för -resp. nackdelar med ett villalarm är kopplat till väktarcentral?
SVAR: Fördelen kan varat – att när larmet går så noteras det hos larmcentralen som först motringer de nr man kommit överens om för att säkerställa att det är ett verkligt larm och inte husägaren själv som råkat lösa ut det – vilket inte är ovanligt. Om det är ett skarpt larm – så kan man kontrollera mha de kameror som ingår i modernare larm – om det tex brinner eller om det rör sig personer i huset. Beroende på vad de ser så skickar de ibland(men inte alltid) ut en väktare som gör göra en kontroll på plats. Men de kan oftast bara göra en yttre besiktning, de har ju inte nycklar till huset. Så brinner det i huset – så ringer de förstås brandkåren men måste sedan åka till sin central för att hämta nyckel – och när de sedan återvänt – så har det oftast gått MINST 1 tim efter det att larmet gick – och d har nog huset brunnit ner (eller upp…). Läs exemplet nedan.
I vissa larmtjänster med koppling till larmcentral – så kan man mot en extra kostnad ha en s.k. nyckeltub (som i sin tur är larmad) – dit bara väktaren har en nyckel – och i den finns nyckeln till huset. Då går det snabbare för väktaren att komma in i huset (men har tjuven brutit sig in (och tagit sig ut – så borde det väl inte vara så svårt för väktaren att ta samma väg…) -
Hur snabbt kommer en väktare efter att larmet gått.
SVAR: Det kan givetvis variera dels beroende på vilken ort man bor, hur många patrullerande väktare vaktbolaget har, om de har någon i någorlunda närhet, om det är i en storstad eller mindre ort osv.
I en storstad tar det en bra stund att genom trafiken ta sig från en plats till en annan – och kom ihåg – en tjuv – och är de 2 så behövs ännu mindre tid – behöver bara 5-8 min ! att snabbt söka igenom en bostad efter de stöldbegärliga föremål de är ute efter (som är små, lätta att omsätta och som ger snabba, säkra pengar) (detta framgick bl.a. av TV -programmet Stoppa Tjuven)
Här kan man se alla avsnitt av tv programmet Stoppa Tjuven
Min uppfattning är – att det är ytterst ovanligt att en väktare hinner fram inom 10 min! (Hur kan jag påstå det När föräldrarna bott hos en granne och glömt att det var kvar en schäferhund när de lämnade huset och satte på larmet – som då utlöstes när hunden vaknade och rörde på sig – då kom ingen väktare ens på 30 min — först efter att vi ringt och mycket bestämt krävt att de måste komma pga att det fans en hund i huset där larmet gick för fullt så kom de – men då tog det ytterligare 15-20 min (det var ett av Sveriges allra mest kända väktarbolag de då handlade om) -
Vad kostar då olika larmlösningar?
SVAR: Det finns billiga s.k. kinalarm för ett par tusen, det finns lite bättre larmsystem för 4-6 000 och så finns det larmsystemen som de större larmbolagen som Securitas Direkt, Verisure, Sektor Alarm, Garda larm mfl säljer som först kostar 3-7000 i initial kostnad inkl installationskostnad MEN där det tillkommer löpande månadsavgifter.
En normal konfiguration för en medelstor villa så får man räkna med minst 3-400kr/mån (och då har man ändå snålat lite på antalet komponenter) .
På 10 år blir det 36000- 48000, på 20 år blir det 72 000 – 96000 och det är ganska mycket pengar – speciellt om den gången det verkligen behövs – väktaren kommer först när huset brunnit ner eller 10-20 min efter att tjuven redan har lämnat… -
Men finns det inte bra villalarm som man installera och äger helt själv och där man kan VÄLJA om man också vill ha det anslutet till ett väktarbolag.
SVAR: Jo, det finns en mängd olika varianter på marknaden men det är också lite av en djungel att försöka sätta sig in i.
Jag gjorde 2016 en djupare analys av marknaden och fastnade till slut för följande villalarm , som också kunde anslutas till larmcentral – där man kunde välja mellan Securitas Direkt, Falck, resp. Lövestad – men till avsevärt lägre kostnader är om man går in i en larmlösning med Verisure eller Sector Alarm.
Protexus Powermaster G2
Payoff tiden på den investeringen – som i mitt fall kostade 12 000kr blir ca 3-4 år – jämfört med det gamla trådbundna larmet jag hade från Securitas Direkt med månadskostnader på ca 400kr/mån och då tom utan kameror och utan rökdetektorer – som jag nu har.
Jag valde att ansluta till Falk – vilket kostar bara 80kr/mån. -
Hur kan det skilja så mycket i månadskostnad då?
I fallet med mitt Powermaster larm så äger och svarar jag ju själv för larmet så behöver någon komponent bytas ut, går sönder osv. så får jag stå för det själv. Mån-avgiften är enbart för anslutningen till larmbolaget och väktarutryckningen.
Då det gäller tex Verisure och Sector Aalarm – så ingår s.k. ”fri service” på larmet – går något sönder så kommer de och byter normalt utan kostnad för kunden. En del debiterar dock för batteribyte.
Tänk dock på – att enligt avtalet så får du inte ens tillfälligt flytta på tex en rörelse eller kamerasensor – även om det handlar om att skruva ur resp. skruva i 2 skruvar – när du tex skall tapetsera eller måla om väggen där den sitter. Du måste låta en servicetekniker göra det och så kommer en faktura på nästan 1000kr.
Så var det i varje fall med det Securitas Direkt larm jag hade och jag tror det är så med flertalet av de övriga larmbolagens avtal. -
Med tanke på allt ovanstående så verkar det alltså mycket tveksamt till att överhuvudtaget skaffa villalarm, stämmer det?
SVAR: Nej, det gäller att göra det så svårt som möjligt för tjuven, för många olika hinder som hen måste forcera, det skall ta så lång tid som möjligt, och risken för upptäckt skall vara så stor som möjligt, risken att bli filmad/fotograferad av en övervakningskamera skall finnas osv.
Ett modernt villalarm som kommunicerar BÅDE på bredband och GSM, som har kameror, som kan skicka pushnotiser till både din mobil men även till dina närmaste grannar eller annan kontaktperson samt som kan – om man vill – anslutas till ett vaktbolag – är ett bra KOMPLEMENT till alla de åtgärder som man dock FÖRST måste vidta. Dessa framgår av PDF dokumentet som finns på sidan Åtgärder….
Det allra viktigaste är helt självklart ett FULLGOTT SKALSKYDD där det inte NÅGON SVAG punkt på fastigheten.
Några intressanta citat angående larm eller inte larm
Citat från testfakta.se angående nyttan av larm, där EN av synpunkterna lät så här:
”För några år sedan så hoppade jag på ett SectorAlarm erbjudande när de knackade dörr, hade ett bra tag fundera på att skaffa larm, så när de kom så skulle det inte så mycket övertalande till.
Men det blev väsentligt dyrare än de sålde in och när först fakturan kom kände jag mig lurad, men beslutade ändå att fortsätta.