Tjuvarnas knep – hur tänker tjuven

Inbrottstjuvarna blir allt “smartare” – de gör inte inbrott slumpmässigt utan tar i förväg reda på vilka hus det är bäst att göra inbrott i.
Ett vanligt misstag vi husägare gör är – att vi tror att de flesta inbrott sker på natten – när det är mörkt. Så är det inte. Många inbrott sker på dagen – när de som bor i huset är på arbetet och/eller i skolan, ofta strax efter att de åkt till jobbet. Eller när de är bortresta och på semester.
OK – men hur kan tjuven veta det?

Ja det är här de använder sig av sina ganska kluriga små knep och utnyttjar små misstag som vi själva gör – utan att ens tänka på det.

Det sker nästan 3 inbrott i timmen i Sverige, dygnet runt, året runt.

Och de flesta inbrotten sker när du inte är hemma.

Några exempel från filmen – men kolla gärna den ändå:

 • De vandrar runt i området och rekognoserar (de professionella ligorna skickar ut några, som tom kanske bor eller vistas här längre tid, för att hjälpa till med den rekognoseringen) – och veckan därpå så kommer de riktiga tjuvarna – gör en inbrotts runda några dagar och försvinner sedan så snabbt som möjligt ur landet igen – MED stöldgodset.
 • Tjuven letar efter de små misstagen man gör när man åker hemifrån – och speciellt när man åker bort för en längre tid som t.ex. på semester
 • De kollar hur gräsmattan ser ut – är den inte klippt på en vecka så är det ett tecken på att ingen är hemma
  TIPS: Skaffa en robotgräsklippare eller gör en dela med någon grannes ungdom att sköta gräsmattan när ni är borta
 • “Ingen familjebil” – säkert ett äldre par som bor där…
 • De kollar in i köket – “jag såg smulor på bordet” – då är de nog hemma
 • De kollar i brevlådan – hittar en tidning som är 1v gammal men hittar också t.ex. ett pensionsbesked – som gjort för ID-kapning
  TIPS: Skaffa en LÅSBAR brevlåda som rymmer MYCKET post dvs. rymmer den post som kan komma under semestern samt har insynsskydd
 • De kollar in i huset och om de ser att det är extra välstädat – “det är en klassiker att man städar innan man åker på semester”
  “Husägaren: Ja, vi städar alltid undan innan vi reser iväg, det är alltid skönt att komma hem till ett välstädat hus”
 • De kollar också på vad de kan roffa åt sig vid ett snabbt inbrott – de kan t.ex. se en laptop och en iPad ligga synligt framme
  TIPS: Lämna ALDRIG den typen av stöldbegärliga föremål, även mobil, nycklar, plånbok givetvis – ligga framme synligt när du inte vistas i huset och när du inte är vaken.
 • En annan klassisk miss – man har glömt stegen framme – en bussig hjälp till tjuven att kunna ta sig in på övervåningen – som ofta har sämre skalskydd och ofta är olarmad – även om huset har larm.
  TIPS: Lämna aldrig stegen framme när ni rest bort, kan den inte låsas in i garage eller annat förråd, lås fast den med kedja.
  Förbättra skalskyddet även på övervåning, altan, balkong osv. – samt om larm finns – larma även övervåningen. Tjuvarna är experter på att snabbt hitta svagaste punkten.
 • De tittar in genom ytterdörren och ser inga skor eller något annat i hallen – som skulle tyda på att någon är hemma – det ser tjuvarna som ett tecken på att ingen är hemma.
  TIPS: När du är bortrest, låt ett flertal skor stå framme så att de syns om någon kikar in – även under dagtid när man är på jobb/i skola.
  Eller – sätt något innanför “fönstergluggen” så att man inte lika lätt kan kika in.
 • Ett annat knep som används – de lägger stenar, kvastar eller andra saker framför dörren ena dagen, kommer tillbaka någon dag senare och ligger det kvar är det ett tydligt tecken på att ingen öppnat dörren dvs. ingen är hemma.
 • De kollar soptunnorna – om de är helt tomma och flera dagar i rad kan de se det som ett tecken på att ingen är hemma
  TIPS: I Grannsamverkan anda – be någon granne som är hemma att lägga lite sopor även i er soptunna
 • De kollar om det finns någon bil på parkering eller i carporten – ibland kan de även kolla garage om det finns fönster till garaget
  TIPS: Är man bortrest på t.ex. semester kan det vara bra att lämna bilen hemma istället för att parkera den på långtidsparkeringen vid flygplatsen
  MEN eftersom det är andra ligor som specialiserat sig på bildelsstölder speciellt på vissa bilmärken så kommer ytterligare ett tips:
  Montera spotlight med rörelsesensor samt en IP kamera med rörelsesensor – som känner av om någon/något rör sig i närheten av bilen – tänder spotlighten, skickar en push notis till mobilen och börjar filma.
 • Tjuvarna stjäl i första hand mindre föremål som är lätta att omsätta till pengar
  TIPS: Förvara dessa mindre värdesaker (gäller även bilnycklar, husnycklar, pass, plånbok osv.) i ett dolt värdeskåp dels när ni är bortresta men även VARJE NATT