Övervakningskameror

Övervakningskameror

Utöver larm kan det också vara bra att montera en eller ett par övervakningskameror, dels i avskräckande syfte men också för att kunna få en pushnotis på mobilen när rörelse upptäcks samt att de kan spela in en kort filmsnutt av det som rör sig framför kameran. Det kan sedan vara värdefullt underlag att delge Polisen som med lite tur kan identifiera tjuvarna.

Det finns en mängd övervakningskameror eller IP-kameror som de också brukar kallas.

Vilken man skall välja beror på ett flertal olika faktorer som tex:

  • skall kameran sitta inomhus eller utomhus
  • skall den vara trådlös eller ansluten med ethernetkabel
  • skall den vara HELT trådlös dvs. batteridriven
  • skall den kunna filma bra även i mörker
  • skall rörelsedetektorn kunna undvika att larma för “grannens katt”, blåst i buskar etc.
  • hur enkel är den att installera och få igång
  • priset

Jag har använt och utvärderat kameror från bl.a. DLink, ARLO, Netatmo, och Umbo.

Fördelen med ARLO är att de är HELT trådlösa dvs. batteridrivna och är därmed mycket lätta att montera, de kan även monteras utomhus och tål både regn och snö men jag skulle ändå rekommendera att de sätts så de får lite skydd av tak eller något. De har i aug 2017 kommit med en ny förbättrad modell, ARLO PRO som har uppladdningsbara batterier, vilket är en stor fördel för annars får man en batterikostnad varje år. Den är dyrare än den tidigare ARLO modellen men jag skulle ändå rekommendera att man väljer den.

Det har nu(nov 2017) också kommit en uppföljare, Arlo Pro 2. Den får ännu skarpare bild (spelar in i 1080p)  och ännu smartare styrning.
Arlo Pro 2 kan även integreras i det smarta hemmet genom IFTTT-appen eller Samsungs Smartthings. Det blir allt vanligare att bygga upp det Smarta hemmet genom att styra t.ex. belysning, kolla temperaturen, styra rullgardiner, musikanläggningar mm.
En del övervakningskameror börjar få möjlighet till integration med vissa smarta hemmet lösningar.
Det finns nu även en ARLO GO – som kan kommunicera över 4G nätet. Det är intressant för de som vill övervaka ett hus, båtplats eller annan egendom utan internet uppkoppling.
Tidningen M3 har en artikel om denna här. ARLO GO – mobilt uppkopplad övervakningskamera

I nov 2017 har den dock inte kommit till Sverige ännu och priset är därför inte satt men på Amazon kostar den 525 USD så runt 5000kr är en gissning.

En lite mer avancerad kamera med AI (artificiell intelligens) är UMBO Smartdome

Kameran samlar in information och blir med tiden självlärande och förstår vad som är ett normaltillstånd. Inträffar sedan rörelser som den tidigare inte “lärt sig känna igen” så reagerar den på det och “larmar”. Precisionen i detta blir bättre ju längre den används. Inspelat material kan lagras antingen i kameran eller i molnet.
Denna kamera kanske riktar sig främst till butiker och mindre företag men kan givetvis även användas till privata villor.
Här kan du läsa lite mer om vad man bör tänka på, lagen om kameraövervakning mm – en liten köpguide för övervakningskameror helt enkelt.

En liknande kamera med viss AI är Netatmo Presence – som kan känna skillnad mellan människor, djur och bilar – och man väljer själv vad man vill bli larmad för (få pushnotiser) etx enbart människor eller kombinationen människor + bil (den ska tydligen tom känna skillnad på reg.nr plåtar, så det blir spännande att testa..) . Här finns en test av Netatmo Presence – där man kan läsa mer hur den fungerar. Den har också en inbyggd LED strålkastare.  Jag har just köpt en sådan och monterat och kommer nu att utvärdera den (men just nu har jag lite för svag wifi signal där jag monterat den(och vill ha den) så jag måste lösa det först.

Här hittar du allmän och leverantörsoberoende information om övervakningskameror.

 

Här kan du läsa om olika aspekter kring larm