Digital Grannsamverkan

Digital Grannsamverkan

 

Digital Grannsamverkan bör ses som ett KOMPLEMENT till de traditionella Grannsamverkan – inte ersätta den, vara istället för den.
Idag när allt fler “lever sina liv” i den digitala världen med sociala media av olika former – sån tenderar fler och fler att enbart förlita sig på dessa digitala hjälpmedel som Facebook, appar osv.
Det är viktigt att komma ihåg – att det allra mest effektiva är den traditionella “fysiska” grannsamverkan – där man håller koll på grannes hus, tömmer brevlådan, klipper gräsmattan, kollar att inga stenar etc. lagts framför dörren, ställer undan stegen om den glömts kvar osv.

  • Grannsams Facebook grupp – för utbyte av information om inbrott, stölder, bildelsstölder, skadegörelse, ungdomsgäng mm
    Fördel: Snabbt och bra sätt att nå ut till många med information och där vi redan har ca 1100 medlemmar – oslagbart!
    NACKDEL: Mindre bra för mycket och långa texter, många är vana att använda FB för helt andra ändamål och på ett helt annat sätt med delningar, öppenhet, lägga ut bilder osv.
  • Bilder på misstänkta brottslingar skickas vid sidan om, via Messenger. Läggs EJ ut för alla i FB Gruppen. (Man kan ha ett konto på Messenger, utan att ha ett Facebook-konto)
    Då de svar vi hittills från Datainspektionen och Polis inte har givit något entydigt svar men ändå pekar på att det KAN eventuellt vara från om brott mot PUL och ev. förtal eller kränkning – så bör vi inte lägga ut bilder i den slutna gruppen. Beslut om detta har tagits månd 15/8 2017 i möte mellan Grannsams och Trädgårdsstadsföreningen samt några till.
    Sådana bilder kan istället skickas mellan två personer via Messenger eller om man inte har det, via mail eller ev. sms.
  • Frågor till Polisen vid möte 24 aug 2017 – om hur man får hantera bilder, signalement etc. i slutna FB grupepr etc.
  • Coyards Grannsamverkan i mobilen och på PC – utökad funktionalitet jämfört med FB Gruppen  Gratis
    Ett utökat och mycket intressant koncept som skulle ta Grannsamverkan till en ny nivå. Bör helt klart undersökas närmare.
    Coyards är skräddarsydd för grannsamverkan och är en svenskutvecklad kommunikationsplattform framtagen i samråd med grannsamverkare, kontaktombud, bostadsrättsföreningar, hyresgästföreningar, försäkringsbolag och kommuner och används av 10 000-tals personer runt om i Sverige
    Jag har pratat med Coyards, lagt upp ett testkonto och börjat utvärdera (vet att HEJ 201605 också la upp ett konto med 9 användare men vet ej om det används)
  • Trygvehttps://www.trygve.se/grannar-i-samverkan  Ett alternativ till Coyards men Coyards verkar bättre ur vissa aspekter
    En app där man får viktig information och en pushnotis och direkt på KARTAN –når något hänt i det egna området
  • DropBox – eget konto för Grannsams – (finns som app på alla plattformarna samt på dator) där bilder tagna vid vandringar etc. lagras per datum – för bättre struktur och dokumentation.
    Dock – även det kanske måste undersökas ur PUL aspekten då det börjar likna att man bygger upp ett dataregister med personuppgifter dvs. bilder som kan identifiera en person och andra ev. signalementsuppgifter
    Loggbok för vandringar lagras också digitalt – osäkert om DropBox fungera bra
  • Trygg  (inte att förväxla med Trygve)
    TRYGG är en tjänst för personlig trygghet som ger dig möjlighet att dokumentera otrygga situationer, håller reda på var du befinner dig och ser till att all information lagras säkert. Du eller dina nära får också möjlighet att koppla upp TRYGG mot larmcentral och få tillgång till stöd av professionell personal innan det finns behov av att larma
    eller
    NotAlone App – appar man kan ha igång när man är ensam ute och som kan skicka larm till utvalda kontakter i nödsituationer
  • Whatsapp – en app för tex mindre grupper tex en gata – där man snabbt kan meddela sina grannar som får en pushnotis i mobilen – mycket arbete dock att lägga upp så många mottagare (mobilnr krävs)
    Denna app skulle däremot kunna användas INOM RESP. VANDRARGRUPP – innan man börjar skapar man en snabbt en grupp av de 4-6 personer som ingår i den gruppen och ev. parallell grupp som är ute samtidigt och så kan man blixtsnabbt kommunicera ”alla med alla” i de 2 grupperna samt utväxla bilder, filmsnuttar mm.
  • Doodle – app som kan användas till att anmäla sig till olika datum och tider för tex nattvandringar – används idag framgångsrikt för de kvällsvandringar som har startat
  • Appen Sök Fordon från Transportstyrelsen kan man snabbt och enkelt få se status mm för ett fordon inkl mopeder med reg.nr. För att även kunna få ägaruppgifter(om privatägd) man man markera det, logga in med mobilt BankID och få det skickat till sig via mail. Ett annat alternativ är sms-a reg.nr till 72503 och få svar direkt via sms, men då inte lika fullständigt svar.  Jag har just identifierat en förmodat stulen moped utanför ICA där det visar sig att moppen är AVSTÄLLD, ägs av ett företag som sattes i konkurs i juli 2016 och mopeden köptes 1 mån innan…samt att det företaget och 2 personer är inblandade i ett tiotal konkurser bara senaste året…Polisen är informerad…
  • Brottsplatskartan – visar Polisens uppgifter om brott och olyckor nära dig
  • Fotografering
    Mobiltelefonerna kameror har förvissa blivit allt bättre men objektiven är ändå inte tillräckligt bra och ljusstarka jämfört med riktiga digitalkameror.
    Vissa av de bättre modellerna har inbyggd WiFi vilket innebär att bilderna snabbt och enkelt skulle kunna laddas upp resp. skickas till Polisen.
    Ju snabbare Polisen får in den typen av uppgifter desto större är chansen att de kan tas på BAR GÄRNING och då blir utredningen, domen och påföljden mycket enklare.
    Det finns mindre modeller med WiFi och bra objektiv för ca 4000kr -1 eller par sådana skulle t.ex. kunna köpas in för insamlade pengar.